Въпросник – първи помощник на мама


7Вашето бебе вече е факт. Държите го в обятията си и сте готови да се приберете вкъщи при семейството си. Но ето, че цялото напрежение, вълнение и стрес от изписването си казват думата. Съзнанието ви е замъглено и всичко онова, което сте прочели и за което сте се подготвяли се е изпарило от ума ви. Предлагам ви един удобен първи въпросник за настоящи мами, който да разтовари главата ви от ненужни мисли:

1. КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВЪЗДУХА ВКЪЩИ? А ПО ВРЕМЕ НА КЪПАНЕ?

– През първите няколко седмици бебетата не могат да се адаптират към резки и големи промени на температурата в помещението, така че тя трябва да е постоянна. Най-подходяща е около 21-22 градуса. При къпане е добре да бъде 24-26 градуса. Температурата на водата трябва да бъде 37 градуса. Освен температурата в стаята важна е и влажността на въздуха. Оптималният вариант е да поддържате относителна влажност от около 50 процента. Сухият въздух може да доведе до запушване на носа на бебето, а това е една от най-честите причини то да се буди нощем.

2. ЕДНАТА ГЪРДА ИМА ПОВЕЧЕ КЪРМА ОТ ДРУГАТА. ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е?

– Да, абсолютно нормално е. Също така е нормално и бебето ви да има предпочитания.

3. НОРМАЛНО ЛИ Е БЕБЕТО МИ ДА СЕ ХРАНИ ПО НЯКОЛКО МИНУТИ?

– Да, нормално е, тъй като новородените бебчета, които са на изключително кърмене нямат урегулиран режим на хранене. Понякога имат нужда само от подхапване, а по-късно ще си наваксат. Ако бебето наддава добре, няма място за притеснение.

4. ПО КОЛКО ПЪТИ НА ДЕН ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХОЖДА?

– След всяко хранене, като при всяко бебе е различно. Проблем има ако няма „бебешко ако“ повече от три дни.

5. ПОДХОДЯЩИ ПОЗИ ЗА ОРИГВАНЕ?

– Изправено, с ръчички по възможност върху рамото ви.

6. НОРМАЛНО ЛИ Е ХЪЛЦАНЕТО?

– Да. Хълцането е често срещано при бебета под една годинка. Бебето може да се разхълца след хранене, тъй като мускулната клапа в края на хранопровода все още не е добре развита.

7.ДА СЕ ДАВА ЛИ ВОДА НА БЕБЕТО И КАКВА ДА БЪДЕ ТЯ?

– Твърди се, че ако бебето е само и единствено на кърма, не му е необходима вода, тъй като първите капчици мляко са по-течни, именно за да задоволят жаждата му. При смесено или изцяло изкуствено хранене, водата е задължителна. Най-добре тя да бъде преварена /около 3 минути/.

8. ДА СЕ СЛАГА ЛИ ЗАХАР ВЪВ ВОДАТА?

– Много е спорен този въпрос и има много разногласия по темата. Не намирам нищо лошо в началото да му се слага по една чаена лъжичка захар на 100 мл вода, което ще помогне на бебето да се справи по-бързо с жълтеницата /тя има отзвук около 10 дни, прави бебето лениво и сънливо/. На по-късен етап, захарта не е необходима.

9. НОРМАЛНО ЛИ Е БЕБЕТО МИ ДА СПИ С ОТВОРЕНИ ОЧИ?

– Съвсем нормално е. Това е форма на по-лек сън. Обикновено бебетата го надрастват между 12 и 18 месеца.

10. КОГА ДА ЗАХРАНЯ БЕБЕТО СИ?

– В ранните месеци бебетата имат много силен рефлекс на избутване на храната, който кара езика автоматично и мигновено да се изплезва напред в момента, в който върху него бъде поставено чуждо тяло. Този рефлекс изчезва между четири и шест месечна възраст. Наблюдавайте бебето си. Когато очите му започват да проследяват хапките ви от чинията до устата, когато започнат да посягат към вашата храна, може да сте сигурни, че е настъпил моментът.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s