Хранене на бебето от 0 до 6 месеца


timeline14Безспорно най-добрата храна за вашето дете е кърмата. Всяка жена притежава най-пълноценната и хранителна кърма за своето дете. Какъвто и начин на хранене да има майката (вегетарианка, веган и т.н.), природата ни е създала така, че млечните ни жлези да изработват най-полезното мляко. Ето защо, когато майката си задава въпроса „Достатъчно хранителна ли е кърмата ми?“, отговорът е: „Кърмата ти е най-добрата възможна“. Не се поддавайте на провокации от странични хора, които посяват сянката на съмнението върху това. Нехранителна кърма могат да имат само жени от третия свят, които страдат от глад и недохранване.

Какво, обаче, се случва, когато тази кърма е малко? Това може да се дължи на чисто изтеглен файлгенетични причини по майчина линия. Онова, което можете да направите, е да стимулирате кърмата си чрез чай за кърмачки или да наблегнете на определени храни, които я засилват (пр. млечни храни, моркови, копър, слънчогледови семки, анасон и др.). Поемането на много течности също помага значително. Ако и това не помогне насреща идва смесеното хранене – дохранване със сухо мляко. В наши дни има най-различни сухи млека, които наподобяват в голяма степен хранителните качества на майчината кърма и поддържат желаната чревна флора. В крайна сметка дори няколко капки от първоначалната коластра на майката са достатъчни, за да може детето да си създаде имунитет, затова не се притеснявайте, ако се наложи да дохранвате или в последствие да минете изцяло на сухо мляко. Наблюдавайте как реагира детето ви на сухото мляко, дали му понася добре или не. То също има своите предпочитания. Ако се наложи сменете няколко вида млека, докато изберете най-подходящото за вашето съкровище. Твърди се, че смяната на сухото мляко предизвиква запек, но това си е строго индивидуално при всяко дете. По-важното е да му е добре на стомахчето в дългосрочен план.

imagesКак стоят нещата със захранването? Напоследък вярванията са, че до 6 месечна възраст бебетата трябва да бъдат само на кърма. Някои от причините са, например, че в ранните месеци бебетата имат много силен рефлекс на избутване на храната, който кара езика автоматично и мигновено да се изплезва напред в момента, в който върху него бъде поставено чуждо тяло. Този рефлекс изчезва между четири и шест месечна възраст. Друга причина е това, че входната част на бебешкия храносмилателен тракт не е развита достатъчно, че да приема твърда храна, същото важи с пълна сила и за стомаха и червата му. Има и изследвания, които показват, че даването на твърди храни преди шест месечна възраст увеличава риска от алергии. Всичко, обаче, отново си е много индивидуално. Моят съвет е да наблюдавате детето си и да прецените сами. Неотдавна децата са захранвани от трети-четвърти месец.

Обикновено часовете за хранене на бебето са следните: 6:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:оо, 00:00. Храненето в 3:00 се избягва, особено при деца родени на термин и с тегло над три килограма. Затова се опитайте да пропуснете храненето през нощта, ако това е възможно, отново спрямо индивидуалността на вашето дете. През втория месец е добре да се премахне и храненето в 00:00, за да може стомахчето да почива повече. Кърмените деца създават свой собствен режим на хранене, а тези, които са на изкуствено мляко обикновено приемат различни дози при всяко хранене. Сутрешните хранения са в по-големи дози от вечерните, но отново съветът ми е да се съобразите с предпочитанията на собственото ви бебе.

Ако вземете решение да го захраните по-рано от шестия месец, началото (обикновено от трети месец) е със 10 мл сок в 9:00 и 18:00ч. Първите сокчета най-често са от морков и ябълка. На следващия месец количеството се увеличава до 20 мл. Пюрета могат да се дават от края на четвърти месец при естествено хранене, а при смесено или изкуствено от началото. През четвъртия месец храненията след 12:00 са в 15:30, 18:30 и 21:30ч. Пюрето е добре да се дава в 12:00, а плодовият сок може да се увеличи на половин кафена чаша. Кърмачето през петия месец се храни при следните часове – 6:30, 10:00, 13:30, 17:00, 20:30. Плодовият сок се дава в 10:00 и в 17:00 по половин чаша, зеленчуково пюре в 13:30, а в 17:00 – плодово. През шестия месец храненията се запазват същите, като през ден в 13:30 може да се дава месно-зеленчуково пюре.

Схемата на хранене е абсолютно примерна и тя в никакъв случай не важи за всички бебета.

ПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА: 

Отглеждане и възпитание на малкото дете – медицина и физкултура

Книга за бебето: Всичко, което трябва да знаете за вашето бебе от раждането до 2 годишна възраст – Д-р Уилиам Сиърс и м.с. Марта Сиърс

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s