Защо назад към природата?


Развитие на раждането през вековете

Какво провокира търсенето на алтернативи при раждането? Определено това са чувства като страх, срам и болка при преминаване през родилния процес. Нека разгледаме как е еволюирало или деградирало раждането от миналото до днешни дни.

Раждането преди 1900 г.

През ранните векове раждането било социално събитие, което се провеждало вкъщи. Обикновено това било работа на жените. Приятелки на родилката с предишен опит, както и семейството й помагали за благоприятното протичане на раждането. След събитието те продължавали да обгрижват майката с внимание и подкрепа. Жената раждала в присъствието на познати хора и в удобството на собствения си дом. На ражданията по това време можело да присъстват само жени акушерки, които били известни със своето нежно докосване и умения, които не идвали от университетски учебници, а чрез изучаване на това изкуство от други акушерки – предавало се от ръка на ръка. Инструментите на тези жени били ръцете им, а фокусът на вниманието им бил насочен към родилката и нейното цялостно състояние, а не само върху родилния канал. Жените раждали във вертикална позиция, а акушерките асистирали.

Мъжете лекари по това време стояли далече от родилния процес. Те го смятали за магичен и суеверен. Поразяващ е дори фактът, че през 16 век един лекар мъж е изгорен на клада заради представянето си за жена акушерка и присъствието си на раждане.

Въпреки това, раждането не било толкова лесен процес. Жените се ужасявали от него поради възможността от смърт. Църквата оказвала натиск върху тях като проповядвала морал и подчинение по време на бременността, за да ги спаси Господ при раждането на детето им. Жените били осъдени да вярват, че трябва да плащат Евиния първороден грях и да раждат децата си в мъка и болка.

Раждането след 1900 г.

В началото на 20-ти век с развитието на науката, раждането станало предмет на проучване. Това довело до желание да се разбере естествения процес  на раждането и най-вече да се контролира. На сцената се появили и мъже лекари. В Европа се създали училища, където мъжете преминавали кратък курс по медицинско обучение. Акушерките все още контролирали естественото раждане. Лекарите се намесвали само при възникване на усложнение. Цезарови сечения се правели, само за да се спаси живота на бебето след като майката е починала или е щяла да почине.

С навлизането на мъже в една женска област, раждането неизбежно станало механично. За мнозина женското тяло и способността му за раждане била нещо като механична помпа, така че те изработили инструменти, които да подобрят нейната работа. Появил се форцeпс пре 18-ти век, който в началото се използвал само да се извадят мъртви бебета. Този студен метален инструмент станал пропускът на мъжете в един женско-доминиращ свят.  Издърпването на бебето през родилния канал с форцепс станала рутинна операция за „модерните“ раждания. Този инструмент бил недостъпен за „неуките“ жени акушерки. Тези желязни ръце дали на мъжете тласък в конкуренцията на пазара. Раждането с форцепс създало съществени промени в появата на новородените. Жената трябвало да лежи по гръб, за да може лекарят да използва инструментите си. Налагало се извършването на епизиотомия, хирургическо увеличаване на отвора на вагината, за да има място за форцепса.

С течение на времето акушерките загубили своята автономност и влиянието си в тази професия. Започнали да практикуват само под наблюдението на лекари. Обществото започнало да омаловажава изкуството на акушерството и да цени университетските удостоверения повече от традиционния опит. Акушерките давали възможност на жените сами да родят децата си и оставяли необходимото време на процеса, без да се изчислява научно. Лекарите, от друга страна, се обучавали като учени, не се доверявали на природата, а се опитвали да накарат нещата да се случат.

Родилни практики 1900 – 1950г.

Изведнъж станало модерно да се ражда в болница. На тази привилегия се радвали само по-заможните хора от обществото, за разлика от преди, когато болниците обслужвали бедните и възстановявали нещастните. Средната и висшата класа поставили началото на медицината в родилния процес. До 1940г. болничното раждане станало стандартна процедура. Модата сред бременните процъфтявала като им позволявала да излязат гордо сред публика. Ражднето в болница било част от тази мода, която отстранила със светкавична бързина спокойното раждане в позната атмосфера у дома.

С навлизане на медицината в родилния процес, успокоителните започнали да заемат важно място сред приоритетите на родилките, по-важно от мястото на раждане и придружителя. И тъй като болниците и лекарите контролирали упойките, те владеели „родилния бизнес“. Докато жените, от една страна, печелили в желанието си да имат безболезнено  раждане чрез упойки, от друга страна, се отказвали доброволно от способността си да се доверят на тялото си и да участват активно в родилния процес. Упойките поставили начало на големи промени. Наложила се смяна на позицията при раждане от вертикална на хоризонтална, защото жената била толкова дълбоко упоена, че нямала контрол върху собственото си тяло, което довело до връзване на ръцете и краката. Друга промяна била използването на унизителни и безполезни практики като клизма и бръснене.

Междувременно, тъй като жената не е била в позиция да роди сама, някой трябвало да извади бебето от тялото й. Това налагало употребата на форцепс, епизиотомия, свеждане на родилния процес до определени часове за удобство на лекаря и понякога опиати за ускоряване на раждането. Недружелюбният разрез при епизиотомията се търгувал като необходимост за по-бърза втора фаза на раждане и за предотвратяване на разкъсвания. Последното не е доказано научно.

След раждането, бебето се поставяло в метална кутия и се отнасяло в детска стая, заедно с други непознати бебета. Там вместо да създаде първоначална връзка с майка си, то виждало само четирите стени на кутията. Упоените майка и бебе се виждали под строг график за хранене на четири часа и след това отново били разделяни. Идеята била майката да си почива, а за детето да се грижат „експертите“. Майката се отказала не само от своята роля в раждането, но и от първоначалните най-важни грижи за детето си, смятайки че това е за негово добро.

С течение на времето раждането започнало да се възприема като болест, изискваща медицинска помощ, а бебето преставлявало тумор, който лекарите успешно изваждат след девет месеца.

Родилни практики 1950 – 1990г.

В началото на 60-те години на 20-ти век се поставя началото на повратна точка в родилния процес. Дошло време, в което жените жадували за едно по-добро раждане. Те усещали, че нещо важно е било отнето от тях и били готови да се борят, за да си го върнат. Но раждането било толкова медикализирано, че се появили редица трудности пред искащите промяна. Основният проблем бил, че не съществували никакви други алтернативи на болничния метод. Много жени се почувствали безсилни и обезверени пред наложената система.

Като начало те започнали да се учат едни други за раждането и отглеждането на дете, което подпомогнало за възвръщане на куража  и увереността. Специално внимание се обърнало и на ролята на бащата в процеса. Основен проблем пред тях, обаче все още стояла болката. Малко по-малко се въвеждало вярването, че всяка жена притежава силата да влияе на възприятията си.

След 1990 до днешни дни

Днес имаме много повече информация, възможности и начини да направим този важен момент незабравим от положителна гледна точка. Съществуват различни алтернативи и техники за обезболяване, които не включват лекарства и упойки. В днешни дни имаме избор да родим във вода, да изберем подходяща за нас поза, да получим психическа, физическа и емоционална помощ от асистент – ролята на дулата. Така че нека прегърнем новото начало или по-скоро да си припомним какво е било някога и да изживеем заедно истинското удоволствие от раждането.

Из „The Birth Book“ – William & Martha Sears

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s