Кога да отидем на лекар?


images2Когато вземате решение кога да отидете на лекар след положителния тест за бременност, е добре да направите проучване какви са практиките на лекарите и акушер-гинеколозите.

В първия триместър на бременността, повечето практики включват ултразвук /ехограф/, за да потвърдят бременността и да определят термина. Ултразвукът не е безрискова процедура и някои майки предпочитат да не включват тази интервенция към бременността си. Може да направите проучване за ползите и вредите от нея и да прецените какво ще избете за себе си.

Обичайните рутинни практики през първия триместър включват вземане на кръв за определяне на кръвна група, нива на хемоглобин и хематокрит /отношението на обема на еритроцитната маса към обема на цялостната кръв/, за да се определи дали имате имунитет срещу рубеола и да проверят за полово предавани болести.

Друга причина, поради която бъдещите майки отиват на лекар през пърия триместър, е да си осигурят място в списъка с бременни на този лекар. В някои места има малко лекари, които обслужват по-голям брой родилки и затова те предпочитат да са сигурни, че ще са записани при техния избранник.

От друга страна, има жени, които не ползват лекарски услуги и това също е един информиран и образован избор, който са направили. Разбира се, в случай, че имате някакво оплакване и смятате, че лекарските грижи ще са най-доброто за вас, идеалното решение е да потърсите специалист.

Грижите за бременните са се променили значително от преди 20 години. Днес има много повече тестове и посещения при лекар. Статистиките сочат, че тези изследвания не подобряват резултатите за майките и бебетата, а единствено увеличават броя на хирургическите раждания. До преди 20 години, бъдещата майка не е ходила на лекар до края на първия триместър, тъй като помятанията не са нещо необичайно през първите  12 седмици и никой не е способен да предотврати края на една такава бременност, дори и да знае за нея.

Докато мислите за това какво ще изберете за себе си, е хубаво да се уверите, че всеки избор, който правите е информиран, а желанията ви се уважават.

Всичко най-хубаво, докато пътувате през това прекрасно приключение на живота. Грижете се за себе си!

Реклами

2 мнения по „Кога да отидем на лекар?

  1. Вълшебна е идеята за това да имаш нещо като професионален гид, който да те подкрепя морално и със знания по време на това толкова важно и ново за теб пътешествие, каквото е бременността. Често приятелките или съпруга са ангажирани с други дела или просто са на съвсем различна вълна от твоята (тази свързана с бременността) и това е съвсем нормално. На бременната обаче това често й се явява най-важната тема, по която има желание да говори, а се оказва, че няма с кого. Важно е и, че много рядко най-близките хора са и най-компетентните по тези въпроси, така че дулата идва като един ангел спасител в тези важни и вълнуващи моменти.
    Ако се случи да раждам трети път, със сигурност бих ползвала услугите на Светла, защото тя според мен е една истински светла дула.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s