Раждането – част от сексуалния живот на жената


seksualniРаждането като физиолигичен и психологически процес прилича на сексуалния акт, а освобождаването от плода – на оргазъм. Ето защо има някои предпоставки, на които трябва да се обърне внимание. Бихте ли се чувствали комфортно, ако даването и получаването на интимни ласки се случва под светлината на прожектори и заобиколени от различни непознати хора? Нима тялото ви и съзнанието ви могат да се отпуснат, когато сте наблюдавани на монитори в очакване на нещо лошо и болезнено? Помислете си за средата, в която си доставяте удоволствие с любимия човек и ще разберете какво пречи на естествения, безболезнен процес в болницата. Необходимо е лекарите да уважават достойнството на жените, да им осигуряват лично пространство и да ги третират като възрастни.

Какво става, ако жената е претърпявала сексуално насилие в живота си? Това автоматично се отразява на родилния процес. Жената става неспокойна, страхът напира във всяка нейна клетка и цялото й същество се опитва да избяга. В този момент, когато бебето има най-много нужда от нейната подкрепа, от повече кислород и кръв, тя полага всички усилия да спаси живота си, макар и само във въображението си. Ето защо, така наречените „буйни родилки“ в повечето случаи не проявяват капризи. Не трябва да се отхвърля с лека ръка онова, което усещат, не е нужно да се удължава агонията им като ги връзват или като им викат. Онова, от което имат нужда те, е подкрепа и разбиране. Емоциите са много мощна част от нашия живот и трябва да им се обръща специално внимание. Емоциите са тези, които отключват болестите и причиняват травми за години напред.

Същото важи и за обратния процес. Ако жената преживее травма от раждането, то тя е равна на сексуално насилие. Призовавам повече жени да помислят върху това и върху преживяванията си, както и лекарите да отворят съзнанието и да видят и другата страна на професията си, а именно хуманното отношение.

Като завършек на всичко това, оставям един отворен въпрос, по който мисля от известно време, но не намирам отговор. Въпросът ми е, според вас, има ли физическа връзка между първия интимен акт и раждането? Възможно ли е при по-безболезнен първи път, да смятаме, че може да имаме по-безболезнено раждане? Много ще се радвам, ако някой сподели мнението си.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ! Бъдете здрави и позволявайте на щастието по-често да влиза в живота ви!

Реклами

2 мнения по „Раждането – част от сексуалния живот на жената

  1. Здравейте. Не съм експерт, но пък съм родила 3 деца. Въпреки че за последното си дете нямам такива претенции, защото я извадиха със секцио. Не ми беше хрумвала подобна идея, но съм сигурна, че това много би подобрило нагласата при раждане. С времето сексуалността узрява и ако някой ми беше казал, че бих могла да възприема така процесът на раждане, може би щях да се реша на нормално раждане, независимо от усложненията. Детето беше с много лоша позиция и ми изтекоха водите, преди да се обърне. Ако си представим цялата святост и интимност на този момент, ако имаме възможност да сме с любимия човек или с наши близки, които обичаме и на които имаме доверие, този момент може да стане много прекрасен като изживяване. Ако се фокусираме в самата същност на случващото се, не откъм пряката му физическа проява, а откъм смисъла и значението му в живота ни, и в това на детето и близките ни, ако се обърнем към първопричината на случващото се, болката няма да има значение. Защото много жени, които не са раждали не знаят, но не боли там долу, а боли коремът. Самото излизане на бебето е момент на освобождаване на нещо вече узряло и готово за нов живот. Това е плодът на нашата човешка любов, който заслужава да му се даде време да се появи в един добре организиран момент, както организираме всичко останало, например рождените си дни. Не може всичко да е в суматохата и в почти безсъзнателно състояние от бързане. Да си дадем време да се насладим, и моля, да ни оставят да се насладим и да уважат правото ни да изживеем един от най-важните мигове в живота си съзнателно и пълноценно, благотворно. Наистина може да бъде красиво и незабравимо, ако се обърнем към дълбоката природа на нашата същност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s