Методи за промяна на позицията на бебето


imagesДо 34-тата седмица, повечето бебета се обръщат в позиция с главата надолу, подготвяйки се за раждане. Някои бебета, обаче, не го правят. Онези бебчовци, които са обърнати с дупето надолу в утробата се наричат седалищно разположени, а ако са с крачетата надолу са с краково разположение/предлежание.  Хоризонтално разположените бебета в утробата са с напречно предлежание. Последната позиция е много рядко срещана и жената претърпява повече затруднения при опитите си за обръщане на плода.

Идеалната позиция за раждане е, когато бебето лежи надолу с главата, а лицето му сочи гърба на майката. Нарича се предно тилно разположение. При това положение най-едрата част на бебето – неговата глава минава първа през най-широката част на таза на майката, което значително улеснява раждането. Ако гърбът на бебето е обърнат към гърба на майката и съответно лицето му сочи корема на майката, разположението се нарича задно тилно и преминаването на бебето през срамната кост е по-затруднено.

Едно от най-разпространените упражнения за промяна на позицията от седалищна или кракова към предна тилна, се нарича „задно накланяне“. Взима се дъска за гладене и се поставя с малък ъгъл срещу диван или стол. Уверете се, че дъската е стабилна и безопасна. Помолете член от семейството да ви помогне да легнете надолу с главата. За целта може да поставите възглавничка на пода за ваше удобство. Нека краката ви сочат върха на дъската. Когато намерите баланс и запазите равновесие, започнете да масажирате корема с кръгови движения като визуализирате как главичката на бебето се обръща надолу.

Облегнатите напред позиции могат да помогнат при задно и напречно предлежание според http://www.spinningbabies.com. Нека някой приятел или член от семейството да ви помогне да застанете на колене на ръба на дивана, бавно се наведете напред, докато стигнете пода и застанете на лакти. Нека коремчето ви остане спокойно в пространството. Отпуснете го заедно с врата и главата. Задръжте тази позиция за 30 или 60 секунди. После бавно се плъзнете надолу от дивана, като преместите първо едното, после другото коляно. Седнете и задръжте дъха си. Повторете. Упражнението трябва да се прави по два пъти на ден в продължение на няколко дни.

Друг много подходящ метод е боуен терапията. Има си техники, които вашият терапевт ще приложи, за да помогне на бебо да се обърне.

Последната алтернатива, за която се сещам, е да поговорите със своя малък герой, че и за двама ви би било най-добре, ако тръгне с главичката надолу. То разпознава вашия глас и е много вероятно да ви послуша.

В нашата страна в случай, че бебето не е в идеалната позиция, се предприема секцио. Много малко лекари биха предприели алтернативата да изродят жена със седалищно или краково предлежание на бебето. Ето защо, мили дами, опитайте всичко, за да може да преживеете магията на нормалното раждане и да дадете на детето си най-добрия старт в живота!

Реклами

2 мнения по „Методи за промяна на позицията на бебето

  1. и с 2-те ми бременности,когато наближаваше момента за правилно заставане на бебето засилвах градинската работа като плевене и засаждане в наведено положение ,а не с клякане, също и съм общувала с плода -приканвах ги да се обърнат

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s