Как да избера къде да родя?


woman-giving-birthВече сте в последното тримесечие на бременността и все повече ви вълнува появата на вашето съкровище. Кое би било най-подходящото място за това важно събитие? Предлагам ви няколко неща, върху които да се замислите и концентрирате, за може да подберете най-добрата алтернатива. Всяка дама има различни предпочитания, вкусове и нужди и затова всяка дори малка подробност не трябва да се изпуска, за може раждането да е удовлетворяващо.

Напоследък много се говори за връщане назад към природата и за раждане в едни по-различни от настоящите болнични условия. Накратко ще повторя, че изключително важни са чувството за спокойствие, сигурност и безопасност. Всичко, което задейства неокортекса и съответно придава на мозъка повече функции, отколкото на тялото, е противопоказно. Това, например, е ярката светлина (която вреди и на бебето като му действа изключително стресиращо в първите минути на появата му), говоренето по време на преходната фаза или т.нар. транзиция и др. Друга много важна подробност е позата, в която се ражда – добре е да бъде в изправено положение, за да се използва силата на гравитацията и да се избегнат излишни разкъсвания и затруднения. Няма да се впускам в повече подробности, тъй като това вече е коментирано. От тук следва, че първото нещо, за което една родилка трябва да помисли е къде ще успее да си осигури тези условия?

Най-доброто възможно е домашното раждане. Условията на вашия дом, присъствието на любимите хора и атмосферата, която можете сами да си създадете, няма кой да се справи по-добре. Вярата, че всичко ще протече по най-добрия начин е от основно значение. За съжаление, обаче, домашното раждане в нашата страна, може да бъде само неасистирано, с цялата отговорност, поета от майката на детето и нейния партньор. Не се разрешава присъствието на медицински екип, нито на дула. Тази алтернатива не е за всяка жена. Тази алтернатива предполага много задълбочени познания в чисто биологичния процес и техническата част след това (рязането и връзването на пъпната връв например), както и много силна вяра в себе си, тялото и възможностите си. Тази алтернатива е само и единствено за жени със спокойна и безпроблемна, ниско рискова бременност. Хубаво е да се ориентирате към домашно раждане само ако сте изключили всякакъв страх от съзнанието си, че нещо би могло да се обърка.

Къде на друго място можете да се доближите до условията на домашния уют? Това място са частните клиники, които поддържат добри материални условия. Обикновено на такива места, лекарите са много повече отворени към желанията на родилката и се съобразяват с изискванията й (като например, естествено раждане без упойка, непрактикуването на клизма или епизиотомия, даване на храна и вода по време на процеса). Лекото подхапване по време на ранната фаза на раждането е много важно, за да може жената да има сили да издържи на този изтощителен процес. Както се споменава в книгата „Оргазмено раждане“, родилният процес се равнява по калории на един 80 км поход. Раждане в една такава клиника ще ви струва между 1400 – 3000 лв.

Какво, обаче да направите, ако не разполагате с тази сума или просто не желаете да откупвате свободата да водите процеса на раждане на толкова висока цена? В такъв случай, обърнете се към държавните болници, които от години са специализирали в това. Имайте предвид, обаче, че изборът на екип е около 800-900 лв. и в държавните учреждения. Ето защо, ако искате да спестите пари, направете предварителна уговорка с болницата да се съобразят с вашите изисквания и си съставете план на раждане. Ако не се чувствате достатъчно информирана какво да изберете, можете да се обърнете към някоя дула, която да ви помогне.

Когато се чудите кое точно е вашето място, имайте предвид и нещо друго. Дори и да имате достатъчно вяра в себе си и се ориентирате към домашно раждане, помислете и за себе си в този момент. Опитайте да си подсигурите най-добрите условия за след раждането, защото всяка жена, която е преживяла това магическо тайнство, заслужава да бъде възнаградена за това с грижи и максимално удобство. Позволете на акушерките или на любимите си хора да ви поглезят и предоставят нужното време за почивка и възстановяване, защото го заслужавате. Вие сте чародейка, която дарява живот. Какво по-специално умение може да съществува на този свят?

Реклами

5 мнения по „Как да избера къде да родя?

  1. Какво мислиш за раждането във вода? Чувал съм, че протича най-леко и за майката, и за новороденото, но не съм сигурен дали изобщо се предлага някъде в частните или в държавните клиники не само в България, но и в Европа. Знаеш ли нещо повече по въпроса?

  2. Раждането във вода е най-близо до естествената среда на бебето в утробата и за мен е най-благоприятният начин то да се появи на бял свят. Контракциите се понасят доста по-леко от родилката. На този етап знам, че водно раждане (във вана) в София се практикува в 1-ва АГ „Света София“ и в СБАГ „Св. Лазар“. В Европа практикуват асистирани домашни раждания в басейн, което според мен е най-прекрасната алтернатива, но за съжаление в нашата страна асистираното домашно раждане е забранено. Винаги остава възможността жената да избере тази алтернатива на своя отговорност при безпроблемна бременност, но няма право на присъствието на медицински екип или дула.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s