Какво представлява примитивният мозък? Каква е неговата роля в родилния процес?


body yogaУчените разделили мозъка на три секции: нов мозък (неокортекс), междинен мозък и примитивен мозък. Примитивният мозък не само е сочен като седалището на човешките емоции (Le Doux, 1996), но играе съществена роля в инстинктивните човешки функции като родилния процес. При естествен родилен процес е необходимо този мозък да е активен, а функциите на неокортекса, снижени до минимум (Odent 1999). Това снижаване на неокортекса създава ефект подобен на състояние на транс в човека, което позволява на жените да достигнат до състояние на екстаз по време на родилния процес. Екстазът при раждане често не се достига при модерните родилни практики, но е възможен при всички жени. Раждането е създадено, за да води до екстаз, за да се подсигури нуждата на жената от това преживяване отново и отново. Преживяванията на екстаз са възможни при всички човешки същества без на практика да раждат, но те се базират върху същите мозъчни механизми. Подобни състояния се достигат при дейности, които намаляват стимулирането на неокортекса, а повишават работата на примитивния мозък. Тези дейности са повтарящи се, успокояващи, хипнотични /приспивателни/ и те помагат на човека да се фокусира дълбоко в себе си, за да докосне тяхното духовно (примитивно) ядро.

По време на родилния процес деликатно балансирана каскада от взаимосвързани хормони заливат тялото и мозъка. Тези хормони: катехоламини, ендорфини, окситоцин, адренокортикотропин, пролактин и т.н. се повишават и понижават в сложно взаимодействие, което е в съответствие с напредването на раждането. Патриша Блум (2000) го нарича Химичната Симфония на Раждането. Тези важни хормони се отделят и контролират директно от примитивния мозък. Когато работата на примитивния мозък не се възпрепятства, раждането може да продължи естествено. Следователно от голямо значение е медицинските работници да подкрепят жената по начин, по който намалява стимулирането на неокортекса и насърчава работата на примитивния мозък.

Когато примивният мозък диктува раждането на жената, процесът достига оптимално състояние. Жената в това състояние действа и изглежда все едно е „…на друга планета” (Odent, 1999, P29). Това състояние „в друг свят” на жената по време на естествено раждане е лесно да се разбере. Това означава, че традиционните модерни културни практики, начините, по които се налага да се държиш в обществото, вече нямат значение за нея. Тези влияния, създадени за социален контрол, се изграждат последователно от неокортекса при израстване на индивида; научаваш се, че неща като викане, разхождане гол в стаята и ходене по нужда не се правят в компания. Тези обществени правила са дълбоко заседнали и така раждащата жена, чиито неокортекс е стимулиран, няма да иска да пристъпи тези социо-културни правила на времето си и това ще възпрепятства раждането й. Обаче, ако се премахне социо-културния контрол на неокортекса, раждащата жена ще достигне „първично състояние”, което ще отхвърли „нуждите” на социо-културните условия. При естествено раждане жената инстинктивно удовлетворява нуждите на своето тяло и е способна да направи всичко, което в необходимо по време на родилния процес.

Разбирането на два общи принципа, засягащи примитивния мозък и неокортекса, изискват основата на добра акушерска или дула практика при подпомагането на жената по време на родилния процес. Първият принцип се базира на разбирането, че примитивният мозък е завършил развитието си преди човекът да може да говори и следователно не реагира на езика, така както неокортекса. Раждащата жена не може да се „свърже” със своите примитивни инстинкти, ако хората й говорят, разпитват я или коментират. Би било вредно за родилния процес, ако акушерката въвлича жената в логически разговор или се опитва да насочва действията си. По този начин не само се стимулира неокортекса, но се противоречи на женския инстинкт като променя нейните инстинктивни действия. Това подсилва социално създаденото вярване, че родилният процес е нещо опасно и са необходими експерти да го контролират.

Функциите на примитивния мозък улесняват най-добре естественото раждане, когато жената се чувства в безопасност. Това не само ни дава втория принцип на естественото раждане, но и обяснява защо жените раждат по-добре в домашна атмосфера. Намаляването на страха се постига не само, когато жената се чувства в безопасност и е подпомагана от медицинския персонал, но и когато е убедена, че те ще я защитават и насочват по време на раждането. Знаейки това, жената е способна да се освободи от контрола на неокортекса. Разбира се, за да може да се постигне това, жената трябва да е изградила предварителна връзка със своята акушерка, дула или друг медицински персонал по време на бременността. Полезно е, също така, акушерката или дулата да е водила визуализации на жената и да е провеждала ролеви игри за раждането по време на бременността. Важно е да се знае, че примитивният мозък на човека е същия като на всеки друг бозайник. Трябва да се уверите, че родилният процес не се наблюдава, средата е тиха, топла и затъмнена, а звуците и миризмите са приятни. Ако жената не може да роди в безопасността на своята домашна атмосфера, акушерката трябва да създаде максимално близка среда до нея в родилната зала. Това означава, че всеки  посетител в залата трябва да влиза като на свещено събитие. Също така трябва да бъде наясно с опасностите, които крият начина, по който влиза, говоренето, вдигането на шум и внасянето на силни миризми, защото са заплаха за функционирането на примитивния мозък. По този начин се стимулира неокортекса и се отделя адреналин, който намалява отделянето на необходимите хормони за естествено раждане. Ето защо жената трябва да бъде защитена от подобна намеса.

 Из статия на: Dr. Christine Vose on the “Primal Brain in Birthing” 2004 (www.optimumbirth.com)

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s