Раждане и реакция към изненада. Какво е общото?


woman-giving-birth-photo-by-rubberball-productions-getty-imagesРаждането е велико събитие, а самият процес оставя силен отпечатък върху съзнанието на жената. Дали той ще е положителен или отрицателен зависи от личните преживявания на всяка жена. Ето защо е много важно да се подготвите физически и психически за това събитие. Не оставяйте, обаче с впечатлението, че сте подготвена за всичко. При раждането винаги има момент на изненада, то не може да върви изцяло по план. И точно това е ключът към накланянето на везната на вашето преживяване, а именно как реагирате на изненада, на нещо ново и неочаквано?

Страх? Ако първата ви реакция е страх, това означава, че и при родилния процес ще се появи. Как се справяте със страха? Успявате бързо да дойдете на себе си и да се въоръжите с вътрешна сила, която да ви помогне да излезете от затруднението? Много добре, значи ще се погрижите за хубавите спомени след това. Или може би страхът ви вцепенява, спирате да мислите и викате за помощ? Това значи, че трябва да поработите върху себе си и преодоляването на тази реакция.

Набюдавайте себе си, за да установите какво е вашето поведение, когато нещо неочаквано се появи в живота ви. Умеете ли да приемате промените или предпочитате да се придържате към вече познатите неща, които ви дават сигурност. Едва ли човек може да промени само за няколко месеца поведението си, но дори самото знание за собствените ви реакции е много важно. Когато настъпи моменът, ще си кажете: „Аха, ето така реагирам аз на силен стрес, това е нормално за мен. Познах себе си!“ Дори само това е достатъчно, за да се поуспокоите малко.

Желая на всички бъдещи мами успешно посрещане на новия член от семейството!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s