Речево развитие на бебето от четири до шестмесечна възраст


През първите месеци езикът на бебето е труден за разбиране, но след като навърши четири месеца, уменията му за общуване се подобряват. Детето се е научило да използва звуци и движения на тялото, за да въздейства върху поведението на родителите си. Малкото дете вече се забавлява, общувайки. То произнася различни гласни звуци, като започва с „а“, а след това устата се притваря леко и „а“ се превръща в „о“. Усещайки разликата в промяната на звука, бебчо започва да се упражнява и удължава заучените вече звуци „оо-аа“, „ееее“. При усилване на въздушната струя, преминаваща през гласните струи се получават по-силни звуци и много скоро бебчо започва да осъзнава това. Един от най-разпространените звуци, които издават бебетата между четири и шестмесечна възраст са т.нар. „малинки“. Те представляват поредици от разнообразно звучащо пукане на балончета от слюнка, придружени с гъргорене. Когато наближи растежът на зъбите, повечето звуци започват да стават „влажни“ и бълбукащи.

Радостта от общуването с вашето бебе помага не само на детето, но и на вас, за да се научите да откликвате по-добре на нуждите му. Ето защо едно от най-полезните неща за развитието на комуникативните му способности е четенето. ЧЕТЕТЕ НА ВАШЕТО БЕБЕ! Колкото и да смятате, че то не разбира и е още малко, това е изключително полезно за него. То чува интонацията ви и се ориентира по нея.

На този етап е добре да започнете с книжки с цветни картинки с много малко текст. Много подходящи са приказките в картинки на Владимир Сутеев:

Започнете като установите контакт очи в очи с вашето бебе. Обърнете внимание то да е в настроение, да е нахранено, сухо и любопитно за научаване на нещо ново. Ако губи интерес, не го насилвайте. Оставете за по-подходящ момент. Успех!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s