Начало на нов етап: Никнене на зъби


teething-2Никненето на зъбите може да бъде дълъг и мъчителен процес за Вашето бебе (и за Вас). Всъщност, преходът от беззъба усмивка до уста пълна с блестящи зъбки може да отнеме първите три години от живота на бебето.

Кога се очаква първото зъбче?

На повечето бебета първото зъбче пониква около шестия месец.  Но първата  бяла шапчица, обикновено долу отпред, може да се появи по всяко време между три месеца и първия му рожден ден.

Последните два зъба, които са вторите кътници, обикновено се появяват до втората годинка. Така че на втория му рожден ден, бебето трябва да има пълен комплект от 20 млечни зъба.

Никненето на зъбите ще бъде ли болезнено за бебето ми?

Появата на първото зъбче няма да е много приятна за нито един от Вас. Бебето ви може да го боли и да се лигави месец или два преди появата на зъбчето. Вероятно е да будувате през нощта, успокоявайки го, докато заедно чакате пробиването на зъба.

За да си намали мъките, бебето може да започне на хапе, но не от гняв или враждебност. Дайте му нещо, което да хапе, или  почешете нежно венците му  с чист пръст, за да успокоите болката.

Венците на бебето могат да се възпалят, когато пробива зъбче. Така бузките изглеждат червени и подути. Може да си помислите, че бебето Ви има температура или диария, но никненето на зъби не води до разболяване. Ако бебето изглежда болно, по-вероятно е да е настинало, да има инфекция или стомашно неразположение. Заведете го при педиатър, ако се налага.

За някои бебета, никненето на зъбите е безболезнена устна процедура. Една седмица детето Ви показва беззъба усмивка, а на следващата грапаво бяло ъгълче се появява на венеца, без да причинява много притеснения.

Отпразнувайте появата на първото зъбче като направите много снимки и отбележите датата в неговия бебешки дневник. Зъбките ще никнат едно след друго. След появата на двете предни долни зъбчета, очаквайте горните два средни, после тези от двете страни и назад. Развитието на зъбите е наследствено, така че ако Вашите зъби са поникнали рано, то най-вероятно същото ще бъде и при Вашето бебе.

Как да помогна на бебето си при никненето на зъбите?

Не можете да направите нищо, за да насърчите появата на зъбите, но можете да му помогнете, ако го боли:

Дайте на бебето си нещо студено да дъвча, като гризалки, които се слагат в хладилника  и се охлаждат или цял обелен морков, изваден от хладилника. Наблюдавайте бебето си, докато дъвче нещо, в случай на задушаване.

Ако бебето Ви е по-голямо от четири месеца, можете да почешете венците му с гел за зъбки, който не съдържа захар. Има го в аптеката.

Ако бебето е на повече от шест месеца, студени храни като ябълково пюре или плодово мляко могат да го облекчат.

Ако този процес е прекалено болезнен за Вашето бебе, може да му дадете детски парацетамол без захар или ибупрофен, след тримесечна възраст. Винаги следвайте правилната дозировка от инструкциите. Консултирайте се с лекар, ако не знаете какво количество да дадете на бебето.

Някои родители вземат хомеопатична лекарства за зъби, които могат да се купят от аптеката.

Ако бебето Ви има температура, или не се успокоява, посетете педиатъра си. Възможно е да има ушна инфекция или някакво друго заболяване.

Как да се погрижа за зъбите на бебето ми?

Когато се появят зъбите на бебето, от Вас зависи да ги поддържате чисти. Най-добре е да започнете да ги миете с четка, веднага след като започнат да се появяват.

След появата на зъбите, опитайте да не приспивате бебето си веднага след хранене. Остатъци от мляко в устата на бебето може да доведе до разваляне на зъба.

Детето ми е на 10 месеца и все още няма изгледи за появата на зъби. Трябва ли да се притеснявам?

Много бебета нямат зъби до първата си годинка, така че не се притеснявайте, ако вашето бебе все още има беззъба усмивка. Ако не забелязвате знак за появата на зъби до една годинка, споменете го при следващата консултация. Ако детето ви е родено рано, появата на зъбите може да закъснее.

Колко дълго детето ми ще бъде с млечни зъби?

Години! Млечните зъби няма да паднат, докато постоянните не са готови да се появят. Това става обикновено около шест годишна възраст.

Цялата статия можете да прочетете тук: http://www.babycentre.co.uk/a6574/developmental-milestones-teething#ixzz32cUu3WZ2

Превод: Светослава Димитрова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s