Захранване водено от бебето (baby-led weaning)


myplate-spanish-fajita-lunchВярвате ли в съвпадения? Аз вярвам, но не ги наричам с това име. За мен са естествено привличане на определени събития според състоянието на ума. И ето, точно когато дойде време за захранването на сина ми, изскочи един нов нeпознат за мен метод: захранване, водено от бебето (baby-led weaning) или Рапли метод – на името на създателката на този термин – британката Джил Рапли, бивш здравен работник и акушерка. Ако и вие „случайно“ сте попаднали на тази статия, значи тя има някакво отношение към вашия живот в този настоящ момент.

Захранване, водено от бебето представлява предлагане на твърда храна в подходящ за бебето размер, като му давате възможност само да проучи консистенцията, формата и вкуса й и съответно да реши какви са неговите предпочитания. Обикновено бебетата избягват храни, които не са подходящи за техния организъм. Идеята е, че предлагайки пюре на детето, то ще се научи да гълта преди да дъвча и в един момент с твърдата храна ще се появят проблеми като задавяне, например.

Разбира се, тук идва въпросът дали детето няма да се задавя повече при директното приемане на твърди храни? Това, което съветват експертите при подобен случай, е да се запази спокойствие и да се позволи на детето само да се справи с изхвърляне на нежеланото парченце храна. Децата контролират процеса по преглъщане и изхвърляне на храната и като се закашлят това значи, че поемат въздух и ще я изхвърлят. Не са препоръчителни обръщането надолу с главата, потупването по гърба и даването на течности. На всички е известно, че едно задавяне създава голям стрес на родителите, но наистина е много важно да не се изпада в паника.

Всяка майка знае най-добре кое е най-подходящо за нейното съкровище. Затова приемете този метод като нещо ново и интересно и което ви информира за последните новости. Ваше право е да опитате това захранване или да го отхвърлите.

Повече информация можете да намерите тук:

http://www.babyledweaning.com /ако ползвате английски език/ или

zabliznacite.wordpress.com, където информацията е на български език и е доста обширна.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s