Кога да започнем да слагаме детето на гърне?


baby-smiling-and-sitting-on-a-pottyИма ли най-подходяща възраст за тази важна стъпка на вашето дете? Моят опит започва с проследяване на първите опити на моята майка. Започнала е да ме издържа от 4 месеца, а в момента, в който съм умеела да седя самостоятелно, ме е слагала на гърне. Чиста случайност ли е това, че от тогава съм привикнала към чистота или това е закономерност, която важи при всички деца? Дали по времето, когато аз съм била дете, смяната и прането на пелени, не са поставяли ребром въпроса за приучаването на децата, а пък днешните майки са разглезени с памперси до 2-3 годишна възраст? Доста трудно да се каже.

Първото и най-важното, което трябва да знаят родителите е по-добре късно, отколкото много рано. По-големите деца много по-бързо се приучават да ходят на гърне от малките. Освен това мускулите и нервите, които контролират дефекацията и уринирането, не са достатъчно развити при деца преди двегодишна възраст. Препоръките на специалисти са да се наблюдава за сигнали в детето, които сочат, че то вече е готово. Такива сигнали са способността да изразява с думи някои нужди /например, че е гладно/, остава сухо най-малко по три часа, оттегля се на скришно място, притихва, кляка. Друго важно нещо е, че вие самата също трябва да сте готова. Трябва да се заредите с много търпение, чувство за хумор и находчиви идеи. Обикновено се избира момент, в който не сте под напрежение и разполагате с повече време. Най-добре е да се направи през топъл сезон, за да не се обременявате с разкопчаване на якета и сваляне на дебели панталони.

В книгата си „Изкуството да бъдещ родител“ д-р Фицхю Додсън описва случай с една майка, която дошла със седемгодишното си момиченце да го лекува. Детето имало някои психологически проблеми, между които страх от училището, трудности при сприятеляването, крайна привързаност към майка си и редовно напикаване.  Докторът твърди, че когато едно дете на повече от пет години се напишква, то със сигурност е неправилно гледано по някакъв начин. Най-често детето на подсъзнателно ниво си отмъщава на родителите за тормоза, на който са го подлагали, опитвайки се да го приучат към чистота. Майката започнала да учи детето си на гърне, когато било на осем месеца. Слагала я е на гърнето веднага след ядене и тя се изхождала като по часовник. Според д-р Додсън детето просто пасивно е отликвало на майката и съвсем не е регулирало своите нужди. Майката с голямо съжаление отбелязва, че щом детето проходило, отвикнало да ходи на гърне. Започнали от нулата и тогава започнало да се напишква всяка нощ.

Помислете за всички тези неща, преди да се натоварите и себе си, и най-скъпото ви съкровище с непосилни за възрастта му неща. Следете индивидуалното му развитие, а подходящият момент ще дойде от само себе си!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s