За или против проходилката


baby-walkerПолзите и вредите от проходилката е тема, която е обсъждана многократно без да се достига до уеднаквяване на мненията по въпроса. Според статистиката везните накланят повече в полза на противниците на този детски уред. Това, което искам да разгледам в тази статия са два много ярки довода, по един в полза на всяка страна, които са напълно достатъчни сами по себе си, за да ви дадат яснота кое да изберете.

Според едните, проходилката обръща наопаки нормалната последователност на моторното развитие на детето. Бебето се развива от горе надолу. Физическите възможности на горната част на тялото изпреварват развитието на тези на долната. Първо се научава да вдига главичката, после коремчето. Започва да се подпира на ръцете, прави опити да лази, изправя се и с допълнителна помощ прави първите си крачки. Така лека полека се научава да се движи самостоятелно. Когато се слага на проходилка, се отнема правото на детето да експериментира и много често дори се забавя прохождането, вместо обратния ефект. Децата стават по-трудноподвижни, а процесът по развитие на нормална походка става по-бавен.

От друга страна, обаче, никога няма да забравя щастливото лице на племенника ми, който много се забавляваше с проходилката. Беше толкова бърз, доставяше му огромно удоволствие да взима завоите в къщата все едно кара кола, а майка му междувременно можеше за известно време да си почине. Това твърдят защитниците на проходилката – децата я използват за игра и тя улеснява до голяма степен родителите. Дори и да имате помощ при отглеждане на детето, винаги има един момент, в който се налага да го оставите за малко на безопасно място. Ето защо проходилката като забавление е достатъчно значима причина, за да се замислите дали бихте лишили детето си от нея.

След като се направи равносметка на казаното до тук, може да се стигне до извода, че при първите опити на детето да прави крачки, може да се стимулира с развличане в проходилката. След като вече само е успяло да се изправи, не виждам защо да не се забавлява с нея. Помислете и изберете най-подходящото за Вашето дете!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s