Йога за зачеване


StorkBaby-300x300Един от начините да подкрепяме спокойствието на духа и гладкото протичане на чи е да практикуваме бавни и разтягащи пози от йога, които подпомагат разтварянето на тазобедрените стави и свободното циркулиране на чи в долната част на корема и репродуктивната система. Физическата активност подпомага потока на чи, а успокояващата и уравновесяваща практика на йога поддържа духа спокоен.

През ноември 2001 г. Yoga Journal разказа, че според д-р Рахул Сачдев, специалист по репродуктивна ендокринология и безплодие в Медицинския факултет „Робърт Ууд Джонсън“ в Ню Брънсуик, Ню Джърси, шансовете на жената за успешно зачеване могат значително да се увеличат, ако към традиционната и медицинската намеса се добави йога за понижаване на стреса. Д-р Сачдев ръководи програма, която показва забележителни резултати при двойки със затруднения в зачеването. Независимо от причината за безплодието, 50% от двойките, завършили програмата, включваща йога, медитация и промени в храненето, заченали в рамките на една година. Подобно изследване в Харвард, също включващо йога и релаксация, установява три пъти по-висок шанс за забременяване при участничките в него, отколкото при другите жени.

Същата статия препоръчва специфични пози от йога, стимулиращи гладкото протичане на енергиятаа през репродуктивните органи и повишаващи циркулацията на енергия и кръв в областта.

Джаклин беше на тридесет и две години, а съпругът й Франк на четиридесет и три. Въпреки че лекарят им не откриваше физиологична причина, те не можели да заченат вече две години. Решили, че не им допадат фармацевтичните средства и медицинските интервенции, затова потърсиха алтернатива при мен. И двамата имаха здрави тела и добро общо здраве. Франк имаше известен дефицит на това, което традиционната китайска медицина нарича „бъбречна чи“, свързана с репродуктивната виталност. Цикълът на Джаклин варираше между двадесет и пет и тридесет и два дни, като беше придружен с болки и спазми. Симптомите й подсказваха застой на чи в репродуктивните органи. Препоръчах им да си вземат три месеца „почивка“ от опитите на зачеване и да се фокусират върху подобряването на собственото си здраве и благоденствие. Съставихме план. Франк включи в ежедневната си гимнастика малко чи гун за бъбреците – специални упражнения за изграждане на чи. На Джаклин повече й харесваше йога, затова се записа на курс и започна да отделя всеки ден по десет минути за пози за разтваряне на тазобедрените стави, които да насърчават свободния поток на прана през репродуктивната й система. Освен това практикуваше по пет минути дневно леко, дълбоко дишане с редуване на ноздрите – форма на пранаяма (дихателно упражнение), което подпомага балансирането на хормоните. Използваше компреси с рициново масло три пъти седмично, освен по време на цикъл, и вземаше лично предписана й билкова формула в продължение на три месеца. Всички тези средства заедно подпомагаха потока на чи и кръв през матката.

След три месеца цикълът на Джаклин вече не беше болезнен и бе станал съвсем редовен, през 28 дни. Повече нямаше нужда от билки и компреси с рициново масло, но продължи да практикува йога. Франк сподели, че се чувства по-здрав и силен. Той също продължи да се занимава с чи гун, тъй като това щеше да намали вероятността от завръщане на дисбаланса.

Из „Баланс на хормоните, баланс в живота“ от Д-р Клаудия Уелч

Вашият коментар