Чужди езици?! Кога?


изтеглен файлГоворенето на чужди езици разширява кръгозора, обогатява общата култура и отваря врати за нови хоризонти и непознати знания. А когато живееш в страна като нашата, чуждоезиковите познания са не само необходими, а и задължителни.

Колкото по-рано започнеш да учиш, толкова по-добре. Това правило важи за всяка сфера на обучение, а още повече за чуждите езици. Възприятието на децата е много по-бързо и успешно от това на възрастните. Те са по-адаптивни, готови да встъпят с желание и без очаквания към всичко ново, което им се поднесе.

Едва ли има точно определена възраст, за която да кажем, че е най-подходяща, но определено вече все повече се затвърждава твърдението, че мозъкът се развива до 3-4 годишна възраст. Ето защо този период е един от най-добрите за начало на чуждо-езиково обучение. Разбира се, веднага изникват противоречиви мнения у майките, които водят до определени въпроси.

Ето два от най-често задаваните:

Не трябва ли детето първо да проговори на майчиния си език?

Не е необходимо. До три годинки децата не правят разлика между езиците. Това не само им спестява стресът, че не разбират какво говори учителката, а дори напротив, децата оживено се опитват да разберат за какво става дума от контекста на ситуацията. По този начин мозъкът започва да работи доста по-активно и се стимулира развитието им.

Няма ли да се объркат от толкова езици?

Доказано е, че двуезичните деца се справят по-добре на тестове, започват на четат по-рано и имат по-гъвкав ум от останалите.

Ясно е, че не може да се очаква от детето да има основни знания по езика още в тази възраст, но факт е, че ще придобие усет към него и ще му бъде много по-лесно да го научи в последствие.

Днес с моя син посетихме почасова детска ясла „Мечетата“ към Френския институт, където за децата се грижеха две французойки. Няма по-благоприятна среда за научаване на езика от тази да си сред хора, на които им е роден. Това е една много добра възможност, която се предоставя за най-малките.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s