Скъпи, хайде да си имаме второ дете?


Mom-with-two-kidsКак ще се отрази на Вашата психика като майка още едно дете? Готови ли сте за тази решителна стъпка и още по-голяма отговорност? Кога би било най-подходящото време?

Отговорите на тези въпроси са доста разнообразни и противоречиви и затова ще се опитам да бъдa максимално полезна и да се придържам към средностатистическите варианти. Тази статия цели да бъде полезна на двойки, които обмислят планирано зачеване на второ дете. Ако двете чертички са Ви изненадали, то това със сигурност е най-подходящото време и не подлежи на коментар.

На първо място, много е важно голямото дете да бъде самостоятелно до известна степен или поне да ходи на ясла (около 2 годишна възраст). Представете си следната ситуация. Имате новородено от една страна и току-що прохождащо дете от друга – едното е на изключително кърмене и се храни на поискаване, а другото иска да го водите за ръчичка и да опознавате заедно света. На кое дете ще обърнете първо внимание?

Децата около 2-3 годишна възраст навлизат в т.нар. детски пубертет. Детето проявява характер, недоволства, реве и се тръшка. Отказва да се подчинява, прави демонстрации на публични места. Въпреки че ситуацията изисква здрави нерви и голямо спокойствие, това е положителна фаза, през която всяко бебе преминава, за да се превърне в дете. А какво ще кажете да имате и новородено по същото време?

От 4 до 6 години разлика е най-добият вариант. Първото дете вече е самостоятелно и не изисква непрекъснатото Ви внимание. Може да се храни, облича и играе самостоятелно. А защо не дори да Ви помага с малкото братче или сестриче?

Когато първото дете навърши седем години, детството свършва и започва училищния период. Навлизането в училищния период е голяма промяна и изисква адаптация и усилия. Вниманието и подкрепата на майката са наистина необходими.

По-голяма разлика от 7 години отдалечава децата и те се разминават, преминавайки през различите фази на развитие. Не могат да бъдат толкова близки, колкото когато споделят еднакви интереси.

Майчинството представлява силно психическо и физическо натоварване. Разпределете го по най-добрия начин, за да бъдете както адекватен и заслужаващ уважение родител, така и да се съхраните като личност. Само и единствено щастливият човек, може да направи хората около себе си щастливи, включително и детето Ви. Не можете да дадете нещо, което нямате – а именно, осигурете си спокойствие, почивка и си доставяйте радостни мигове дори и това да са относителни понятия.

Вашият коментар